Изследване показва кои са държавите в Европа начело в употребата на марихуана и кокаин

Проучване на отпадъчните води установи, че Нидерландия, Белгия и Швейцария оглавяват списъците

26.06.2021 | 12:42 Редактор: Жаклина Иванова
Изследване показва кои са държавите в Европа начело в употребата на марихуана и кокаин

Изследване на отпадъчните води в Европа установи, че Нидерландия, Белгия и Швейцария оглавяват списъците за употреба на марихуана - законна в някои страни, незаконна в други - и кокаин, който е строго забранен.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) анализира отпадъчните води от 82 града, за да разбере повече за употребата на наркотици в Европа през 2020 г., се казва в изявление на институцията.

Някои от основните констатации на изследването са както следва:

Канабис: Най-високите концентрации на следи от канабис са открити в градовете Амстердам, Загреб (Хърватия) и Женева. Изглежда канабисът е бил по-малко засегнат от блокирането на COVID-19, отколкото другите наркотици, съобщи Анадолската агенция.

Истанбул, най-големият град в Турция, и южният град Адана са класирани съответно на 29-то и 35-о място.

Кокаин: Кокаинът се използва най-често в белгийски, холандски и испански градове. Повечето източноевропейски градове имат доста ниски нива на използване.

MDMA: Най-високите концентрации на MDMA, "дрогата за партита ", често използвана заедно с алкохол, са открити в градовете в Белгия, Германия, Холандия и Словения, предаде БГНЕС.

Метамфетамин: Традиционно концентрирана в Чешката република и Словакия, тази дрога вече се предлага в гръцката част на Кипър, Източна Германия, Испания и страни от Северна Европа, като Дания, Литва, Финландия и Норвегия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК