В Япония марихуаната е незаконна, но правителството инвестира в производството ѝ

Тя не е преминала категоризацията си като изключително опасна

09.04.2021 | 06:30 Редактор: Тодор Петров
В Япония марихуаната е незаконна, но правителството инвестира в производството ѝ

В Япония са наложени едни от най-строгите в света закони за наркотиците. Там притежанието на трева може да ви донесе до пет години затвор - същата присъда, която бихте получили, ако сте виновни за посредничество при детска проституция. На известни личности се е налагало да се "оттеглят" от шоубизнеса заради притежание.

През септември популярният актьор Юсуке Исея е арестуван за 20,3 грама канабис в дома си - приблизително толкова, колкото Снуп Дог пуши на ден - и след това изчезва от общественото полезрение.

Въпреки позицията на Япония по отношение на канабиса, финансовите данни на Държавния пенсионен инвестиционен фонд (GPIF), най-големият пенсионен фонд в света, показват, че през миналата година той е притежавал дялове на стойност около 80 млн. долара в компании за производство на трева, според Bloomberg.

Държавният пенсионен инвестиционен фонд е основен акционер в Canopy Growth, канадска компания за канабис, като притежава дял на стойност над 50 млн. долара. Около 17 млн. долара са инвестирани в Cronos Group, компания от Торонто, която притежава марки за трева като Spinach и Happy Dance. Инвестиционният фонд отказва да коментира дали все още притежава акциите, съобщава Bloomberg, но става ясно, че фондът не избира директно акции, които да купи, а инвестира предимно чрез проследяване на индекси. Инвестицията от 80 млн. долара представлява 0,005% от общите активи на GPIF, възлизащи на 1,6 трилиона долара.

Строгият контрол върху канабиса в Япония е доминиращ фактор за възприемането на марихуаната в страната. Често определяна като  дрога, с която избягваш реалността, тревата не е преминала категоризацията си като изключително опасна, въпреки глобалната тенденция за облекчаване на регулациите и проучване на медицинската ѝ употреба.

Marijuana JP, компания, която събира новини за марихуаната в Япония, заявява, че е обичайно японските министерства да "подкрепят привидно противоречиви политики". Говорител на компанията пояснява, че инвестицията в канабис е "положителна".

В голяма част от Азия тревата все още е незаконна и самото ѝ притежание често е свързано с тежки наказания или дълъг престой в затвора. През 2018 г. Тайланд става първата държава в Югоизточна Азия, която легализира медицинската марихуана. През същата година Южна Корея легализира медицинския канабис - първата държава от Източна Азия, която прави това.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК