Мексико легализира марихуаната за лични нужди

Тя може да бъде употребявана, отглеждана и продавана

11.03.2021 | 18:23 Редактор: Никола Симеонов
Мексико легализира марихуаната за лични нужди

Камарата на депутатите на Мексико одобри законопроект, което регулира потреблението, отглеждането и търговията с марихуана за лични нужди на цялата територия на страната, което ще трябва да бъде ратифицирано от Сената преди 30 април, съобщава "Дойче Веле".

С 316 гласа „за“, 129 "против" и 23 "въздържали се" долната камара одобри Федералния закон за регулиране на канабиса и реформите на Общия здравен закон и Наказателния кодекс.

Това законодателство се подчинява на мандат на Върховния съд, който през 2018 г. обяви забраната за употреба на канабис за развлечение за противоконституционна и който определи 30 април като максимален срок за неговото регулиране.

Въпреки че Сенатът вече одобри инициативата през ноември миналата година, сега той трябва да ратифицира измененията, направени от Камарата на депутатите, преди президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор да обнародва закона.

Когато влезе в сила законът, Мексико ще стане третата държава в Америка, която ще узакони употребата на марихуана за лични нужди в национален мащаб, заедно с Канада и Уругвай, съобщи БГНЕС.

Инициативата позволява пушене на марихуана у дома без присъствие на непълнолетни, носенето до 28 грама, притежанието до осем растения на дом и създаващи асоциации за пушачи с максимум 50 растения.

Той също така установява лицензионна система за засаждане, отглеждане, събиране и продажба на марихуана и производни с непсихоактивен канабис в Мексико, където лекарствената употреба на марихуана вече е одобрена през 2017 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК