Занзибар и Мексико - рай за туристите и Ковид бомби със закъснител

Двете страни са зависими от туризма, а противоепидемичните им мерки са занижени

10.03.2021 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Занзибар и Мексико - рай за туристите и Ковид бомби със закъснител

В Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода. Причината е, че двете страни са зависими от туризма, а противоепидемичните мерки там често са занижени.

Пристигащите в Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на 2020 година правителството на Занзибар, който принадлежи към Танзания, официално обяви, че на острова няма коронавирус и престана да предоставя данни за броя на заразените.

Същият проблем е налице и в Мексико, където местните хора, особено на полуостров Юкатан, са силно зависими от туризма. Разследване на екип от ARD е показало, че в туристическите центрове чужди туристи се веселят нагъсто един до друг, включително от страни като Чехия и Бразилия, където има много висока заболеваемост и широко разпространение на мутации на коронавируса. 

Германските власти оценяват Мексико като район с висока заболеваемост. Завръщащите се от тази страна са длъжни да представят негативен резултат от PCR-тест и - в зависимост от разпоредбите в съответната федерална провинция - да влязат в карантина.

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято. Тогава броят на новите инфекции в Германия нарасна значително именно заради завръщащите се от чужбина, предаде DW.

Някои държави, например Канада, временно спряха голяма част от полетите до рискови страни - като Мексико и редица карибски дестинации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И двете не са много приятни дестинации Сигнализирай за неуместен коментар