Почивка в Занзибар: Стотици българи "се спасяват" от коронавируса

При влизане в страната не се изисква негативен PCR тест

12.02.2021 | 10:15 Редактор: Никола Симеонов
Почивка в Занзибар: Стотици българи

Остров Занзибар, който е част от източноафриканската държава Танзания, изведнъж се превърна в любима туристическа дестинация. Причината: за влизане в страната дори не се изисква негативен PCR-тест.

Още миналата пролет властите отказаха да съобщават официална статистика за болните и починалите от Ковид-19. Така туристите остават с впечатлението, че в Танзания коронавирус няма.

Към Занзибар се отправят и все повече българи. Директни чартърни полети отлитат от София за острова, а туроператори дори поискаха откриване на изборна секция там, тъй като стотици българи вече имат резервиран полет за началото на април, когато ще се проведат парламентарните избори, пише Дойче Веле.

Още в началото на пандемията президентът на страната Джон Магуфули отказа да въведе мерки за нейното ограничаване. Той увери 58-милионното население на Танзания, че ситуацията била под контрол и затова нямало да им се наложи да спазват ограничения, каквито бяха въведени в съседните Кения и Уганда.

Когато на 16 март 2020 година беше потвърден първият случай на Ковид-19 в страната, президентът Магуфули оспори резултата от теста. “Той каза, че средствата за тестване са произведени от западни компании и са програмирани така, че да дават положителни резултати”, разказва за ДВ Табит Якоб от университета в датския Роскиле.

Африканският център за контрол и превенция на заболяванията не откри грешки при тестването в Танзания. Но това не попречи на президента Магуфули да заяви, че тайно бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се окзали с положителни проби. През май 2020 пък обясни, че Танзания била победила коронавируса с молитви. Паралелно с това източноафриканската държава залага на лечението с традиционни билки.

От декември насам страхът в страната расте. Все повече хора умират в резултат от заболяване, наричано “остра пневмония”. В края на януари от вируса се разболя и вицепрезидентът Сейф Шариф Хамад. Съпругата му и негови приближени също се оказаха заразени. Признанието за неговото заболяване шокира обществеността в страната, която последно е публикувала статистика за разпространението на Ковид-19 през април 2020 година.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много скъпо, иначе е екстра Сигнализирай за неуместен коментар