Щатът Ню Йорк узакони марихуаната за развлечение

Промяната може да осигури $350 млн. годишни данъчни приходи

31.03.2021 | 09:51 Редактор: Никола Симеонов
Щатът Ню Йорк узакони марихуаната за развлечение

Законодателите на щата Ню Йорк приеха във вторник законопроект за легализиране на марихуаната за развлечение, а губернаторът Андрю Куомо заяви, че ще го подпише, съобщи АФП.

Ню Йорк ще се присъедини към 14 други щати на САЩ и окръг Колумбия в разрешаването на употребата на канабис, след като законопроектът беше подкрепен от двете камари, където Демократическата партия на Куомо притежава силни мнозинства, съобщава БГНЕС.

"Това важно законодателство осигурява справедливост за отдавна маргинализираните общности, обхваща нова индустрия, която ще развива икономиката, и създава значителни предпазни мерки за обществеността", каза Куомо.

От офиса на губернатора заявиха, че промяната може да осигури допълнителни 350 млн. долара годишни данъчни приходи и да създаде десетки хиляди работни места. Законът ще позволи на възрастни на 21 и повече години да купуват канабис и да отглеждат растения за лична консумация у дома, с план за отклоняване на част от средствата за лечение на наркотици и образование.

Ню Йорк автоматично ще изчисти досиетата на хора с минали присъди за престъпления, свързани с марихуана, които вече няма да бъдат криминализирани.

Законът също така ще премахне наказанията за притежание на до три унции наркотик (85 грама), колкото е новото ограничение за лично притежание. Съществуваща програма за марихуана за медицински цели ще бъде разширена.

Щатът планира да обложи продажбите на марихуана с девет процента, като приходите от допълнителен данък от четири процента ще се разпределят между местните власти.

Този ход идва, когато Куомо е изправен пред разследване по предполагаем сексуален тормоз и сплашване на жени служители, както и обвинения, че неговата администрация е организирала прикриване на смъртните случаи в домовете за възрастни хора, свързани с Ковид-19.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК