"Кокаинова вълна" залива Европа, наркобанди превземат пристанището в Антверпен

Годишната печалба на престъпните групи е 4 млрд. евро

24.06.2021 | 10:43 Редактор: Жаклина Иванова

Престъпни наркобанди превърнаха второто най-голямо пристанище в Европа – това в Антверпен, в център на незаконната търговия с кокаин. С годишна печалба от 4 млрд. евро те могат да подкупят когото си пожелаят.

Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е душата на града и основен източник на неговото благосъстояние. Но в последно време пристанището се е превърнало и в същински проблем за белгийските власти. Нидерландските наркобанди го използват като мост в търговията с кокаин между Латинска Америка и Европа. 

През 2013 г. белгийските митничари са иззели 4,7 тона кокаин оттук. През 2020 г. те вече са над 65 тона – повече от където и да е другаде в Европа. А разследващите са сигурни, че откриват само малка част от наркотиците.

4 милиарда евро годишно печалба

Годишната печалба на престъпните банди е 4 милиарда евро. Всичко това създава сериозни рискове за Антверпен. През последните години все по-често се стига до сблъсъци между различните престъпни организации: веднъж кафене е обстрелвано с автоматично огнестрелно оръжие, друг път гангстери взривяват ръчна граната под колата на предполагаеми конкуренти в нелегалния бизнес. 

Градът се смята за сигурен, затова случващото се е истински шок за неговите жители. Търговията с кокаин изцяло променя климата на Антверпен, категоричен е кметът Барт де Вевер.

Корупцията и престъпността проникват все по-надълбоко

Криминалните банди корумпират обществото. 

“През последните няколко години бяха арестувани служители в полицията, съдебната система и администрацията, подкупени от престъпници”, признава Барт де Вевер. 

Дори бизнесмени, с които самият той се е срещал в кметството, по-късно са разкрити като престъпници от полицията, пише DW.

“Кокаинова вълна” залива Европа

Европейският пазар сега е по-интересен за латиноамериканските картели от САЩ, защото тук могат да се изкарат повече пари”, каза ръководителят на отдела по организирана престъпност в криминалната служба на Германия Кристиан Хопе.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК