Какви са възможните версии за съдбата на падналия МиГ-29 и укрива ли се информация?

Не всичко може да се каже пред широката общественост, смята Николай Калев

23.06.2021 | 19:06 Редактор: Здравко Черкезов

Възможно ли е падналият край Шабла МиГ-29 да се е взривил още във въздуха? Това е една от версиите за инцидента, в който загина майор Валентин Терзиев. Укрива ли се информация по случая?

Хипотезите за случилото се на границата между небето и морето в нощта на 9 юни са много, смята Николай Калев, военен пилот с повече от 20 години стаж. 

"Може да се взриви ракетата на крилото, има такъв случай в 15-и полк през 60-те години", посочи Калев.

Той смята, че информацията за инцидента е оскъдна. 

"Това, което се казва, е твърде малко и можем само да гадаем. Не всичко може да се каже пред широката общественост. Военна държавна тайна", заяви Калев. 

Полковникът от резерва проф. Димитър Недялков, военен летец и пилот 1-ви клас, смята, че прибързаните коментари и изводи са не само вредни, но и опасни. 

"Да спрем с тези тези, защото това безпокои всички и тези, които изпълняват служебните си задължения", смята проф. Недялков.

По думите му вероятностите са хиляди. 

"В авиационните катастрофи не се крие нищо, защото всичко това е в интерес на живите. Зад всяко падане на самолет има субективен фактор... до човешка грешка", коментира той.

От позицията на своите 45 години стаж като военен пилот, проф. Димитър Недялков е убеден, че истината няма да бъде потулена. 

"Всеки един детайл има значение в авиацията, всеки един детайл може да обърне логиката на разследването на 180 градуса. Да не се бърза с коментари в сферата на вероятностите, особено с тези, свързани с авиационната техника, защото е важно да се каже, че в България авиационната техника е здрава, доказана", категоричен е проф. Недялков. 

Той даде пример и с падането на свръхмодерния F-35 в Япония преди 2 години. 

"И там в разбора, освен всичко изброено, е казано точно това - никой не е застрахован", посочи бившият военен пилот. 

А нощният полет над море, както онзи край бреговете на Япония, така и този край Шабла, е най-сложният, единодушни са експертите. И двамата летци обаче са на мнение, че колегите им заслужават признание за труда, мъжеството и своите умения.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК