Всичко, което трябва да знаете за падналия МиГ-29 в Шабла (ОБЗОР)

За "сдържаност" в оценките и коментарите призова държавният глава Румен Радев

09.06.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

43 минути след полунощ изтребителят МиГ-29 внезапно губи радиовръзка и изчезва от радарите. В машината е майор Валентин Терзиев, който изпълнява тренировъчната задача в рамките на тактическото учение "Шабла 21". Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери започват издирвателна акция. 

След часове е открита спасителната жилетка на опитния пилот. Надеждите майор Терзиев да бъде открит жив не са големи, призна в ранния следобед служебният премиер Стефан Янев, който замина за мястото на инцидента. 

"По време на полета самолетът е изпълнявал задача "светеща цел". Летящата цел се е отворила и е започнала с голяма вертикална скорост да пада. При извършване на маневрата Терзиев е поразил целта и е докладвал. Малко след това връзката е прекратена", посочи той.

За "сдържаност" в оценките и коментарите призова държавният глава Румен Радев. Той определи майор Валентин Терзиев като прекрасен човек и много добър професионалист. 

"Всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване, но какво точно се е случило, ще има ясен отговор, когато се издири така наречената "черна кутия", заяви президентът.

Самолетът е бил в добро техническо състояние преди полета. Майор Терзиев е първокласен пилот, който от години управлява МиГ-29.

"Наистина е трудно и човек, в този случай пилотът трябва да даде всичко от себе си, за да се справи с всички предизвикателства", каза преди време Терзиев пред Bulgaria ON AIR.

Учението край Шабла е прекратено веднага след инцидента. Издирвателната операция ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи. При необходимост в операцията ще се включат и съюзни сили.

Вижте повече подробности в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Едва ли ще го намерят.... Сигнализирай за неуместен коментар