Фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери търсят пилота, може да не е катапултирал

Той е 47-годишен опитен майор от авиобаза "Граф Игнатиево"

09.06.2021 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Продължава издирвателната операция за изчезналия тази нощ български изтребител край Шабла. По време на тренировъчна мисия машината се изгубва от радарите минути преди 1 часа. 

До момента е открита само спасителната жилетка на пилота. Това е 47-годишния опитен майор от авиобаза "Граф Игнатиево" Валентин Терзиев. Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирвателната и спасителна акция. 

Няма информация за точното място, където самолетът е паднал, но е ясен районът. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

Няма и информация дали пилотът е катапултирал. Според експерти, след като катапултът бъде задействан, се задейства радиосигнал, за да бъде локализиран и открит по радар. Досега такива сигнали не са прихващани. 

Една от версиите е, че пилотът не е катапултирал, а станало нещо внезапно. 

Oбразувано е досъдебно производство във Военно-окръжната прокуратура в Сливен за разследване причините за авиокатастрофата. Това съобщи полковник Христо Тинев.

"Всичко ще стане ясно, когато се намери "черната кутия". Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията", заяви президентът Румен Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
еее гати
преди 2 години
Ще стане като с онзи самолет, който така и не го откриха, филипински май беше. Сигнализирай за неуместен коментар