Давид Леви: Нетаняху има интерес този мандат да издържи, за да може да се кандидатира отново

Във външнополитически план промяната няма да бъде голяма, подчерта той

08.06.2021 | 21:42 Редактор: Десислава Атанасова

Край на ерата Нетаняху - ще успее ли "правителството на промяната" в Израел? 

"Не може да се нарече край, докато не изпее дебелата дама. Не може все още да се обяви край на ерата Нетаняху. Гласуването днес беше обявено за неделя". Това заяви заяви в предаването "Денят ON AIR" анализаторът Давид Леви. 

И допълни, че арабите, които живеят в Израел, са пълноправни граждани. Те са около 20% и за първи път ще бъдат част от управляващата коалиция, а това било "много добър сигнал".

Според Леви, опитите за слагане на край на ерата Нетаняху продължават с много неизвестни. 

"Тръмп го каза за изборите в САЩ, Нетаняху за Израел, той го копира, той се опитва да се изкара жертва, той е цар на манипулациите", допълни събеседникът на Ганиела Ангелова.

И обясни каква ще е промяната за Израел след избора на нови управляващи. 

"Това ново правителство  - от 36 министрите стават 28, някакъв прогрес е. Мандатите ще са по година и половина, все едно има двама министър-председатели. Много различни са партиите от тази коалиция, но и обединени около много общи задачи. Може би ще има проблеми, наистина палитрата е много различна. Но ги обединява необходимостта от успокояване на обществото. Тази сложна коалиция е подкрепена от сериозни техники и методи, от които можем само да се учим. Нетаняху има интерес този мандат да издържа, за да може да се кандидатира отново", категоричен е той.

Във външнополитически план промяната няма да бъде голяма, подчерта Леви.

"Ясни са посланията на Вашингтон - не може да де очаква голяма промяна. Има топло сътрудничество със САЩ, няма причина да се охлади. Те казват - "не подкрепяме Нетаняху, а подкрепяме Израел", посочи той.

 Относно конфликта с Палестина, Леви е убеден, че е на дълбоко религиозна основа.

"Там хората на по-ниски нива се разбират чудесно. Конфликтът е на политическо и религиозно ниво. Стремежът на терористичната организация "Хамас" е: "Израел ще съществува, докато не бъде унищожена", заяви Леви. 

И допълни, че се съмнява да се стигне до пети пореден път на избори, тъй като "те биха били пагубни".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Българинь
преди 2 години
Много добър анализ и много професионално интервю. Благодаря Сигнализирай за неуместен коментар