Опозицията в Израел обяви коалиция, сваля Нетаняху от властта

Центристът Яир Лапид обяви, че има достатъчно подкрепа в парламента

03.06.2021 | 08:20 Редактор: Здравко Черкезов
Опозицията в Израел обяви коалиция, сваля Нетаняху от властта

Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи, че има достатъчно подкрепа в парламента, за да състави правителство, предадоха световните агенции.

Лапид се обади на президента Реувен Ривлин, за да го уведоми, че може да формира коалиционен кабинет, обединяващ противници на досегашния премиер - Бенямин Нетаняху от десницата. Това стана броени минути преди крайния срок - 23:59 ч. вчера.

"Това правителство ще работи за всички граждани на Израел - тези, които гласуваха за него, и онези, които не направиха това. То ще направи всичко по силите си, за да обедини израелското общество", каза Лапид, цитиран от БТА.

Очаква се новото израелско правителство да положи клетва на 14 юни. То ще се нуждае от подкрепата на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент.

Това развитие ще сложи край на ерата Нетаняху - най-дълго управлявалия премиер в историята на Израел. Ако неговите противници не бяха постигнали споразумение, страната вероятно щеше да отиде на поредни парламентарни избори - петите за малко повече от две години.

Новата управляваща коалиция ще бъде съставена от цели осем партии, някои от които с твърде различни политически цели. Единственото, което ги обединява, е целта да бъде отстранен от власт министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е заемал поста повече от 15 години - първо между 1996 и 1999 г. и от 2009 г. досега.

71-годишният Нетаняху, съден по обвинения в корупция, доминира израелската политика през последните три десетилетия и вече държи два рекорда - за най-дълго управлявал общо премиер на страната и за най-дълго непрекъснато заемане на поста - повече от 12 години.

Решителният момент бе договарянето на Яир Лапид, лидер на центристката партия "Йеш Атид", с малката ислямистка формация "Раам", водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото около една пета от населението на Израел арабско малцинство, станала част от управляваща коалиция.

От друга страна, ключов партньор в коалицията ще е крайнодясната партия "Ямина" на Нафтали Бенет. Според медийни съобщения Лапид и Бенет са се договорили да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години - първо Бенет, преди да бъде сменен от Лапид, който отначало ще е министър на външните работи.

Не е ясно как подкрепящата заселването на евреи в окупирани палестински територии крайнодясна партия "Ямина" ще съжителства с лявата Партия на труда ("Авода") или с "Раам", които са за решаване на конфликта с палестинците на основата на съвместното съществуване на две държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 5 месеца
Имам чувството, че тази промяна ще е към по-лошо за останалия свят обаче. Сигнализирай за неуместен коментар