Израел е близо до коалиция, която да сложи край на управлението на Нетаняху

Шансовете за успех до голяма степен зависят от крайнодесния политик Нафтали Бенет

30.05.2021 | 11:10 Редактор: Здравко Черкезов
Израел е близо до коалиция, която да сложи край на управлението на Нетаняху

Израел е обхванат от политическа треска днес заради възможния неизбежен край на рекордно дългото управление на премиера Бенямин Нетаняху, коментира Ройтерс.

След четири последователни парламентарни избори без убедителен победител в рамките на две години 28-дневният мандат за опозиционния лидер Яир Лапид да формира ново правителство изтича в сряда. И според местните медии той е близо до коалиция, която ще сложи край на 12-годишния престой на премиерския пост на Нетаняху (бил е министър-председател и в периода 1996-1999 г. – б.р.).

Шансовете за успех на Лапид до голяма степен зависят от крайнодесния политик Нафтали Бенет, чиято партия "Ямина" ("Надясно") има ключови шест депутати в 120-местния парламент.

Бенет (49 г.) се очаква да обяви най-рано днес дали ще се съюзи с Лапид, лидер на либералната партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще").

Но първо Бенет трябва да мобилизира собствените си депутати да се присъединят към, както го наричат противниците на Нетаняху, правителство на промяната, в което има леви, центристки и десни гракции.

Поредните избори на 23 март отново не дадоха ясен победител и евентуална коалиция ще бъде крехка и изискваща външна подкрепа от арабските членове на парламента, чиито политически възгледи са далеч от тези на "Ямина".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Кой е по-малкият ционист от двамата? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Навсякъде драмата е една - от властта никой не иска да се откаже! Сигнализирай за неуместен коментар