"Автомагистрали" възлагали поръчки за милиарди, без процедури и за евтино строителство

Сметната палата показа, че близо 1 млрд. лв. са платени авансово на фирми, по-голямата част за незапочнати обекти

06.06.2021 | 13:55 Редактор: Десислава Атанасова

4 милиарда и половина е отпуснала държавата на държавното дружество "Автомагистрали" през последните 4 години за строежи на пътища и укрепване на свлачища. Одитният доклад на Сметната палата показа, че близо 1 милиард лева са платени авансово на фирми, а по-голямата част от обектите не са започнати. Договорите са възлагани без процедура, заобикаляйки Закона за обществените поръчки. Порочна ли е тази практика и до какво води?

Част от парите по даден договор за строеж да бъдат платени авансово е нормална практика, това ни разказва дългогодишният председател на браншовата камара "Пътища“ Румен Йовчев. 

"Предоставят се на строителите, съгласно договорите, аванси от порядъка на 10-15%, за да се мобилизираш", обясни бившият председател на Браншова камара Пътища Румен Йовчев

Във великотърновското село Куцина се натъкваме на сериозна мобилизация. Десетки нови строителни машини са паркирани в частен двор. Не откриваме собственика, затова питаме местните жители. 

"Нищо седят си там. Ама няма го господаря" разказват местни жители.

"Може би чакат да стигне магистралата до Велико Търново, след което да се намесят с тази прекрасна техника, но няма нормален строител, който да инвестира толкова милиони, защото става въпрос според мен за 15 – 20 милиона евро – тази техника струва толкова. Да похарчиш толкова много милиони и да седи тази техника, да бездейства, това може да се направи само, ако някъде от небето са ти дошли пари" категоричен е Йовчев.

Одитният доклад на Сметната показа, че "Автомагистрали" са раздали близо милиард лева авансово към фирми, на които са възложени договори без обществени поръчки. 

"Ние много сме страдали, всички строители, че след всяка тръжна процедура имаше обжалване на процедурата, което губеше минимум половин година. По този начин на възлагане – този проблем отпада. Другата причина е да може да се възлага работата, на който пожелаеш", посочи още той.

И ако пестенето на време чрез директното възлагане е позитив, то от него произлизат сериозни негативи. Чрез възлагането без обществена поръчка, се прекъсва възможността участниците да предложат модерни проекти. Следователно фирмата, която изпълнява директно възложен обект избира лесни и евтини начини за финансиране на скъпите съоръжения, каквито например са мостовете. Така при проекти като автомагистралите "Хемус", "Струма", "Европа", столичното околовръстно, мостовете са изградени по стар способ, с множество колони, греди, лагери, дилатационни фуги.

"Получава се една гора от кръгли колони и остава общо взето за строителя да направи една плоча и да си направи снимка, че бил направил мост, което за мен е неприемливо", допълни още Йовчев.

Софийската градска прокуратура вече се самосезира за длъжностни престъпления в държавното дружество “Автомагистрали”.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Да си върнат парите до стотинка и в затвора до живот, иначе няма оправия! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Хаяско
преди 2 години
Крадците викат дръжте крадеца Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години