Бившият зам.-шеф на ДАНС: Бойко Рашков е разгласил държавна тайна

Пенсионираха председателя на контраразузнаването в Пловдив Тодор Ангелов

01.06.2021 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

Вътрешният министър Бойко Рашков е бил уведомен от ДАНС, че достъпът му до класифицирана информация е бил отнет. Това заяви пред медиите бившият зам.-председател на ДАНС. 

Недялко Недялков обясни, че причината е разгласяване на държавна тайна, но не уточни каква точно. В петък той беше отстранен от ръководния си пост в контраразузнаването именно от вътрешния министър.

"Има процедура, която се следва, когато са документирани съответните факти по Закона за защита на класифицираната информация", заяви Недялков. 

Вътрешният министър не отговори на обажданията ни. Вместо него коментар направиха служебният премиер и говорителят на правителството. 

Макар и с отнет достъп до класифицирана информация, ставайки министър Бойко Рашков го придобива отново, и то от най-високата степен, без да се проверяват миналите му ограничения. 

"Не се извършва проверка на един списък с лица, сред които са главният прокурор, министри, съдии, адвокати и други лица, заемащи публични длъжности", обясни бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова. 

Сега обаче прокуратурата може да разпореди нова проверка, която да установи дали разсекретяването е основание достъпът на Рашков да бъде отново отнет. А според Недялков, действията на Рашков към ДАНС са целенасочени. Грешки в работата му имало, но не и такива, които да му костват ръководния пост в агенцията. 

"Отстраняването на ръководството на Агенцията ще доведе до овладяването ѝ. Предполагам, че с мен няма да свършат и другите промени", каза още Недялков.

Другите промени дойдоха едва часове по-късно – отново в ДАНС. Председателят на контраразузнаването в Пловдив Тодор Ангелов е пенсиониран със заповед на вътрешния министър.

"Едната смяна с другата очевидно цели осигуряване на лоялност в лицето на председателя или зам.-председателя", коментира Цвета Маркова.

С поста си се сбогува и началникът на полицията в Раковски Пламен Иванов. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК