80% от компаниите у нас не знаят кога ще върнат работещите в офиса

Проучването показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство

01.06.2021 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
80% от компаниите у нас не знаят кога ще върнат работещите в офиса

80% от компаниите у нас все още нямат яснота кога ще върнат работещите в бизнес сградите, но повечето търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. То е било проведено сред компании с общо над 43 хил. служители в София през първата половина на май.

От запитаните 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен. 53% от участниците в проучването посочват, че ще търсят решения като Hot Desking (заемане на което и да е свободно бюро в даден офис), Activity Based Working (базиран на активността през деня начин на работа) и др. В анкетата са участвали фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги. Тя се провежда за трети път от началото на пандемията.

„Връщането на служителите на работните им места ще е дълъг процес, свързан с цялостна реорганизация на начина на работа. Показателно е, че редица компании ще запазят частично работата от вкъщи и ще върнат хората в офиса на ротационен принцип“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Проучването на консултантската компания показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар “hot desking“. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Цялата статия четете на investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК