След Ковид-19: Половината работодатели в България ще запазят "хоум офиса"

Едва 6% ще се откажат от дистанционните форми на заетост

14.05.2021 | 18:27 Редактор: Жаклина Иванова
След Ковид-19: Половината работодатели в България ще запазят

Половината работодатели в България възнамеряват да продължат прилагането на дистанционните форми на заетост и след отпадане на извънредните противоепидемични мерки, други 22% се колебаят. Едва 6% ще се откажат от "хоум офиса“ като начин на организиране на работния процес, а 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние.

Това показва анкетно допитване на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българската стопанска камара (БСК) на тема "Ковид-19 и работата от разстояние“. Проучването е проведено в периода 2 – 25 април 2021 г. сред ръководители "Човешки ресурси“ от 180 предприятия в цялата страна и от почти всички сектори на икономиката.

Анкетата отчита нагласите на бизнеса, след като в продължение на една година мерките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на Ковид-19, наложиха работодателите рязко да променят организацията на работните процеси.

Дистанционна и смесена форма на работа

Въведеното през пролетта на 2020 г. извънредно положение е принудило повече от половината работодатели (55%) да започнат да прилагат дистанционната работа в своите предприятия, а 28% са прилагали тази форма на работа и преди това. 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние. 

Аналогично стоят нещата и по отношение на смесените форми на работа – част от служителите работят от вкъщи, а други – в офиса. Тук малко по-висок е процентът на работодателите, които прилагат тази форма на организиране на трудовия процес (и преди извънредното положение, и след това) – общо 89%, за сметка на тези, които не прилагат работа от разстояние (11%).

Половината работодатели не прилагат другия вид смесена форма на работа – в определени дни от седмицата служителите да работят от вкъщи. 50% ползват тази възможност и преди извънредното положение, и сега.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК