Асен Василев: Касова наличност за милиарди по фирмите е захранвала корупцията

Започват проверки, съобщи служебният министър на финансите 

23.05.2021 | 13:02 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Касова наличност за милиарди по фирмите е захранвала корупцията

"Има голяма концентрация на фирми, които получават голям държавен ресурс. Има огромни касови наличности по фирмите, става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите. Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева", заяви служебният министър на финансите Асен Василев за БНР.

Той увери, че до юли няма да се наложи теглене на нов дълг и че фискално страната ни стои добре. По думите му в Националната агенция по приходите има системно бездействие.  

"10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева - просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства". 

Василев посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс. 

"Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година - към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата", категоричен бе финансовият министър. 

Асен Василев съобщи, че се прави анализ и на касовите наличности по фирмите:  

"По предварителна информация има огромни касови наличности - това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди. Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
боже
преди 2 години
Големи съчинения!Кои са тези фирми или са анонимни? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
бг смешки
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
Зина
преди 2 години
Е тъкмо ще платите изборите на РР. Сигнализирай за неуместен коментар