Служебният кабинет алармира за бюджета: Финансовото състояние е тежко

Държавата ще продължи да подпомага пенсионерите с 50 лева

13.05.2021 | 18:53 Редактор: Юлия Христова

Държавата ще продължи да подпомага пенсионерите с 50 лева. Това решение взе на първото си заседание служебното правителство.

Кабинетът "Янев“ се събра, за да набележи основните приоритети за следващите два месеца. Тежко е финансовото състояние, стана ясно от думите на служебния финансов министър.

Още с встъпването си в длъжност правителството, назначено от президента Румен Радев, обяви, че ще работи прозрачно и открито. Така журналистите имаха достъп до първото заседание на кабинета - нещо, което в рамките на повече от 10 месеца кабинетът "Борисов 3" ограничи заради пандемията. 

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, очаквайте информация навременна честна и открита. Ще направим разговор за перспективите и наложените социалноикономически мерки както и плана за ваксинация", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Първата социално-икономическа мярка, която правителството прие - остава добавката от 50 лева за пенсионерите.

"С анализ на финансовото състояние на бюджета, това, което заварваме и това, което имаме възможност да представим на българския бизнес. Тежко е финансовото състояние", посочи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

"Истината, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо", подчерта служебният министър на финансите Асен Василев.

Работата и анализите на бюджета продължават. Очаква се до седмица служебното правителство да каже дали ще може да продължи мярката 60/40 и 80/20. На този етап те са в сила до края на месец юни. 

Днес бяха назначени 8 заместник-министри, очаква се следващата седмица да бъдат назначени и останалите, с които кабинетът да бъде попълнен.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК