НАП е отписала 10 млрд. лв. задължения, започва проверка на фирмите

При агенция "Митници" е констатирано изоставане при събирането на приходите от акцизи

21.05.2021 | 13:54 Редактор: Жаклина Иванова

За последните три години Националната агенция по приходите е отписала 10 милиарда лева задължения. Започва проверка на фирмите, взели най-много пари от държавата. 

Седмица след като встъпи в длъжност, служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че състоянието на бюджета на този етап е добро.

Червената лампа светва обаче в приходната агенция. На година средно НАП не успява да събере дължими свои вземания в размер на 3 милиарда лева. 

"От 2017 до 2020 са отписани общо 10 млрд. лева задължения, които вместо да отидат за пенсии и здравеопазване са отписани и НАП не е успяла да ги събере. Една картина на системно несъбиране на данъчно постъпления. Една картина на премахване на последващ контрол на фирмите в страната. И една картина, която е позволила да се натрупат сериозни дефицити в системата - било чрез измами или избягване на плащания", коментира служебният министър на финансите Асен Василев.

След направен преглед на обществените поръчки с използването на пари от държавата става ясно, че едва 7 фирми са получили публични средства.

"Оказа се, че има една доста силна концентрация на публичните средства. През 2020 държавата е платила на частни фирми 15.8 млрд. лв. От тях - 3.4 млрд. са платени на 7 фирми. Тази година 3 фирми са получили публичен ресурс 1.3 млрд. лв. публични средства", подчерта още Василев.

При агенция "Митници" е констатирано изоставане при събирането на приходите от акцизи. Обмисля се всички служители на ведомството да минават през проверка на доходите им и имотното им състояние. 

По данни на НАП към март месец 2021 година фирми дължат на приходната агенция 10 млрд. лв. Следващата седмица се очаква да стане ясно дали как ще бъдат продължени икономическите мерки в помощ на бизнеса 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК