БСП - София: Фандъкова да поеме вината за провала с детските градини

Калоян Паргов: Има ли пилот в самолета? 

20.05.2021 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
БСП - София: Фандъкова да поеме вината за провала с детските градини

Столичната община да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли. За това настояват от БСП - София.

"Има ли пилот в самолета? За по-малко от седмица станаха ясни две неща. Първо, че Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък от своя страна не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици", каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на СОС.

На второ място той изтъкна, че когато най-сетне са излезли резултатите от първото класиране е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2 341 повече от миналата година.

"Това е доста тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава", заяви председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет.

"Кметът Фандъкова неведнъж е изтъквала, че счита тази система за свое и на екипа си постижение. А София помпозно бе титулувана като „дигитална столица. Ето защо, госпожо Фандъкова, моля да ни отговорите - Вие лично ли ще поемете вината за този провал и ще подадете оставка, така както постъпихте през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записването за детски градини. Или ще се задоволите с това да поискате и приемете оставката на заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов?", попита Паргов.

Според него това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК