Над 10 хил. деца остават извън градините и яслите след първото класиране

Приетите са 9 907

17.05.2021 | 23:08 Редактор: Десислава Атанасова
Над 10 хил. деца остават извън градините и яслите след първото класиране

9 907 деца са приети на първо класиране в детските градини и ясли в София. Класирането беше отложено с няколко дни, а като причина от общината посочиха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес. 

Директорът на дирекция "Образование" в столичната община Мария Минчева информира, че в сравнение с 2020 г. има 4 000 повече кандидатстващи деца.

"Това, което показа първото класиране, е, че броят на класираните деца днес е около 10 000. Остават около 10 000 деца, които не са приети в детски ясли и градини, но имаме за второ класиране около 3 500 свободни места. До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини", посочи Мария Минчева.

Тези родители, чиито деца не са приети в детските градини, могат да се възползват от предоставянето на средства за покриване на разходите, които са направили за частна детска градина или за отглеждането на детето от друго такова физическо лице.

"Ваучери могат да получат само родители, чиито деца са на възраст от 3 до 6-годишна възраст. Това са деца, при които се провежда образователен процес", допълни още тя.

Заради отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест, но бяха уверени, че новите кандидатури няма да участват в класирането. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК