Гневни родители готвят протест заради отложеното класиране в детските градини

Съмняват се в легитимността на повторното отваряне на системата

13.05.2021 | 19:48 Редактор: Десислава Атанасова

Първото класиране за детските градини в София ще се отложи с няколко дни заради липсващи адреси при подадените заявления. За целта системата за прием ще бъде отворена за още няколко дни.

Така родителите, които не са успели да попълнят коректно информацията за своите деца, ще получат шанса да го направят. Това предизвика недоволството на родители, които готвят протест.

"Ние имахме 3 месеца да се запознаем с новата система. Голяма част от родителите са успели да се запознаят с тази нова система. Друга част, очевидно не са успели да се запознаят и за мен това нещо е нарушаване на правилата в 12 без 5.", заяви Роселина Петкова.

При преглед на системата е установено, че 10% от подадените кандидатури не съдържат посочен адрес на местоживеене. 

"Това, което направихме, беше да удължим срока с един работен ден за кандидатстване, за класиране, и всъщност да отворим системата, за да могат всички родители, които са пропуснали нещо, да могат да го добавят и да го валидират, като естествено приехме решението да отворим цялата система, за да има пълна прозрачност на този процес", обясни зам.-кметът на София Генчо Керизов.

Това решение на общината предизвика вълна от несъгласия сред родителите в социалните мрежи, които са успели правилно да регистрират децата си. Също така беше повдигнат въпросът за легитимността на повторното отваряне на системата. 

"Ние имаме протокол от работата на комисията, с който установяваме този пропуск и се съгласяваме заедно с колеги от "образование“, че следва да удължим срока, защото това е най-правилното нещо за гражданите", допълни Керизов.

Мотивът на Столичната община е да се даде равен шанс на всяко дете да получи място в детска градина или ясла.

Въпреки уверението на Столичната община, че тази стъпка е предприета в полза на гражданите, мнозина родители планират протестни действия за утре.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Прави са си хората...на маймуни ни направиха с всичко свързано сдецата...Едно време като стане време за детска само отиват родителите и те записват,после като стане време за училище идва учителката у дома да те запише и така. А сега като приемат детето в желаната детска градина черпим все едно са го приели в Университета. Сигнализирай за неуместен коментар