Бавят пускането на нова детска градина в София, докато за хиляди деца няма места

Родители продължават да чакат пускането на детската градина в квартал "Кръстова вада"

18.05.2021 | 13:50 Редактор: Никола Симеонов

Над 10 хиляди деца в София останаха без ясла и детска градина след първото класиране заради липса на места. В същото време родители продължават да чакат пускането на детската градина в квартал "Кръстова вада".

Детското заведение трябваше да отвори врати още минала есен. Градината е единствената в "Кръстова вада" и с нетърпение се очаква не само от живеещите там, но и от целия район "Лозенец", тъй като проблемът с местата в градини и ясли в тази част на Столичната община е много сериозен.

"И всеки се оправя както може, търси роднини в провинцията. Проблемът тук е доста голям", споделя Стоян Шерденов.

Строежът на детската градина започва през февруари 2018 г. Срокът за завършване на обекта беше променян неколкократно по различни причини. Последно детската градина трябваше да е готова през октомври миналата година.

Сега строителят обещава детската градина да бъде предадена с акт 15 на 19 юни.

"Всичко е изградено напълно, срокът от 19 юни е напълно постижим", каза представителят на фирмата строител - инж. Калин Божилов.

Очаква се свободните места в новата детска градина да бъдат обявени за текущото класиране в края на август. Дори и да е така, това няма да реши проблема на хилядите родители, чиито деца останаха извън първото класиране.

"Аз трябва да успокоявам и себе си, защото и моето дете не е прието на класирането снощи, проблемът засяга всички. Надявам се в следващите години да се случат нещата", заяви зам.-кметът на район "Лозенец" Михал Сотиров.

В район "Лозенец" има планирани 3 разширения на детски градини. Очаква се строителството им да започне до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК