Асен Агов: Политическата криза се задълбочава

Изборите са единственият катарзис за изход, смята журналистът

11.05.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Аз предрекох на 4 април вечерта, че ще има предсрочни избори, така че гледам много спокойно на всичко, което се случва. То е доказателство за дълбоката политическа криза в която е България“. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът и политик Асен Агов.

Според Агов, тя датира от 2009 година, но симптомите за нея са се родили още в 2001 година, когато не беше съставено правителство на мнозинството от Сакскобургготски. „След това се мина през перипетиите, един крах на правителството на Станишев и след това създаването на Тройната коалиция, срещу която хората се подлъгаха да гласуват за ГЕРБ. И тогава кризата се задълбочи. От 2009-та година до 4-ти април тази година не е имало редовни избори. Имаше 3 служебни правителства, предсрочни избори непрекъснато… „

Асен Агов бе категоричен, че политическата криза се задълбочава. „Ако говорим за изборите на 4-ти, това беше само началото на края на кризата. Аз не мисля, че и следващите избори ще дадат такъв резултат и ще получат избраниците такова доверие, че да могат да създадат правителство на реформаторско мнозинство в България, защото България има колосална нужда от реформа и от модернизация“.

„На 11-ти юли няма да е същата картината. Ще бъде по-различна. Нека да си спомним непосредствено какво беше положението преди изборите. Много хора говореха, че ще се повтори всичко онова. Не се повтори“.

На въпрос, може ли “Има такъв народ“ да ни изненада и да стане първа политическа сила, Асен Агов отговори: „Това са зависи от избирателите. Избирателите искат промяна - дълбока промяна. И това трябва да го разберат политиците, които се канят да бъдат политици или вече са станали политици след 4-ти април. Изборите са единственият катарзис, който може да доведе до изход от кризата. Единственият социален катарзис. Онзи, който не вярва в изборите и в техните резултати, просто не е демократ“.

Според Агов, това ще продължи, докато се създаде ясна програма, какво трябва да се прави, защото сега видяхме „материал“ в насипен вид. Едни решават едно, други предлагат друго… Всичко, само по себе си смислено, но не събрано в един съд, за да се сложи на печката и да се сготви тази манджа. А от това страдат хората и нека си „опичат акъла“, когато отидат да гласуват на 11 юли. Нека да знаят, че тяхната задача е да създадат мнозинство, а не да бъдат фенове на този или на онзи“.

Журналистът посочи, че на 11 юли предпочита да се гласува „за“ мнозинство. И то реформаторско мнозинство в 46-тото Народно събрание.

Що се отнася до идеологии и програми, Асен Агов твърди, че у нас тази граница се е размила. „В България има друго разделение – разделение на консерватори, които искат да консервират статуквото и да си го сложат в буркани, в мазето и да си го ползват лично, и реформатори. Въпросът е на 11 юли хората да гласуват за повече реформатори отколкото консерватори. Това в момента е разделителната линия в България. Да запазим статуквото в България, което е грозно и нанесе много поражения, или да мислим, как България да изскочи от последното място в Европа“.

Агов заяви, че част от новите партии са реформатори. „Познавам доста от тези хора и ще кажа, че те споделят тази нужда от реформа и тя минава през нелицеприятни ходове, като извършване на промени в основни институции, кадрови промени, за да се освежи администрацията. И второ – да се извърши дълбока конституционна реформа, да се разслои властта, да се махне тази централизирана власт, която ще продължи да ражда „борисовци“.

Целия разговор гледайте във видеото!