Живот с 300 лв.: Ще бъдат ли преизчислени пенсиите?

Българските пенсионери мизерстват, заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова

06.05.2021 | 18:59 Редактор: Здравко Черкезов

Над 2 млн. пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и този месец. Изплащането започва от утре. Част от партиите в парламента настояват добавките да продължат да се изплащат до края на годината.

В дневния ред на народните представители е и актуализация на пенсиите, отпуснати до 2017 г. Засега преизчислението мина само на първо четене, а за да влезе в сила, трябва да бъде прието на второ, както и да се актуализира бюджетът.

Лиляна Минчева живее с пенсия от 300 лв. Надявала се е средствата, които получава, да се увеличат. 

"Ние едва кретаме и ще ни дадат 20, 30 лв., а те се двоумят дали те да ги вземат или да ни ги дадат", каза Минчева.  

Депутатите обаче решиха друго. Точката се промъкна в дневния ред на едно от последните им заседания сред няколко други предложения за законодателни промени и то като последна.

"Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? 9 дерета вода, а сега за пенсионерите няма пари, така ли? Знаете ли как се живее с 300 лв.? Българските пенсионери мизерстват", заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова. 

Според икономисти основният проблем в момента е нестабилната политическа ситуация. 

"Наистина процедурата пречи в момента. Правителството надали ще се занимава с този тип поправки", смята икономистът Адриан Николов. 

Темата за преизчисляването на пенсиите се очаква да влезе отново в пленарната зала в петък. Дали обаче ще се стигне до обсъждане ще решат народните представители.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
всички от парламента да вземат по 300 лева на месец 1 година и тогава ще разберат какво е Сигнализирай за неуместен коментар