Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?

Нужна е ревизия на финансовата рамка, за да продължи подпомагането на пенсионерите

30.04.2021 | 19:07 Редактор: Никола Симеонов

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ. 

Данните на Финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата. 

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите в бюджета се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. 

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 

Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите. 

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев.

"Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени. 

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.

Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите Финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък. 

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вярват по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава. 

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК