България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Прибързано ли е да се прави актуализация на бюджета?

Коментар на журналиста Михаил Кръстев от СИПП и икономиста Георги Вулджев

29.04.2021 | 09:32 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влязоха в заточен спор по темата трябва ли да се актуализира държавния бюджет. Държавният глава настоя правителството в оставка да внесе актуализация на бюджета, докато 45-ия парламент е още жив. Той обаче получи отказ от министъра на финансите с думите, че всички разходи са финансово осигурени.

"Доколкото видяхме от изслушването на Ананиев и после от Георги Ганев, новият председател на бюджетната комисия - няма консенсус по тази тема и се смята, че бюджетът в този си вид може да издържи", посочи журналистът и представител на Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По-важният въпрос според него е защо не се правят бюджети, които нямат нужда от преправяне, а оставя вратичка за актуализация.

"Проблемът в момента да се прави актуализация на бюджет е, че нямаме данни за приходите от корпоративния данък. Тези постъпления още не знаем какви са, а те първа ще разберем какви са постъпленията от данъчните декларации на физически лица", заяви икономистът Георги Вулджев пред новата водеща Мария Константинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него големият проблем с държавните харчове е, че се удължават разходни политики, които по презункция трябваше вече да са свършили - надбавките към пенсиите. Оттам идва основният натиск за актуализация.

"Това е лош начин на водене на пенсионна политика. Не може да се увеличават пенсионните доходи с някакви помощи и се използва, за да се държи заложник този електорат", категоричен е икономистът.

"Пенсионната система е с много заложени проблеми. През миналата година дупката в бюджета беше по-голяма. Това е сбъркана реформа, но промените не могат да бъдат предприети по време на криза", изтъкна Кръстев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Христов
преди 8 месеца
"......по презуНКция...."????? Сигнализирай за неуместен коментар