Министър Ангелов: Излизаме от третата вълна, ще спазваме мерките още месец-два

Тази победа е крехка, има две условия да я задържим, посочи той

22.04.2021 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

"България излиза и от третата вълна на Ковид-19. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел - няма нито една червена колона в страната. През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти и дисциплината. С това поведение мнoго скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати. Такива резултати, каквито не могат да бъдат постигнати в много европейски страни", заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг на НОЩ.

Той благодари на всички български граждани, които са повярвали в необходимостта от мерките и не са послушали гласа на популизма. На всички, които са си носили маските и са си останали вкъщи. Проф. Ангелов благодари и на всички от Националния оперативен щаб, че през цялото време не са отстъпвали от медицината.

"Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури. Наблюдава се по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. Запазваме трайна тенденция на по-голям брой излекувани от новите случаи", подчерта министърът на здравеопазването.

15 618 са жертвите от началото на пандемията. 61% са заетите легла за неусложнените пациенти, 65% са заетите легла за интензивните пациенти, стана ясно още от думите на Ангелов.

Според него, има две задължителни условия, за да задържим постигнатото. Първо - да продължим с темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. ваксинирани на ден. Това е и основната цел на НОЩ - по 50 хил. ваксинирани на ден.

"Днес трябва да решим какво правим с ваксината на Janssen на територията на страната и можем ли да си позволим отварянето на "зелени коридори" и пета фаза", заяви проф. Ангелов.

Второто условие е спазването на противоепидемичните мерки. 

"Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички български лекари, сестри и санитари. Трябва да спазваме мерките още месец-два, докато постигнем колективния имунитет от поне 60% ваксинирани българи", настоя здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
батак
преди 2 години
Няма никакви медицински критерии при управлението на пандемията. Всичко се решава на парче и според политическите целесъобразности на премиера. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години