Радев към юристите в Деня на Конституцията: Бъдете безкомпромисни с неправдата!

Съществуването на демократична държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, заяви президентът

16.04.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Радев към юристите в Деня на Конституцията: Бъдете безкомпромисни с неправдата!

"Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество", се казва в приветствие на президента Румен Радев до юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и съдебните служители, призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

Президентът подчертава, че прилагането на правото като стройна система от правила има значение, което далеч надхвърля уредбата на обществените отношения. 

По думите на държавния глава, измеренията на правото да утвърждава етични норми и да формира правосъзнание за поколения напред изискват професионализъм, разум, смелост и отговорност, които качества всеки юрист следва да проявява до край. 

"Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден", обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК