Конституционен съдия: Категорично не може да останем без изпълнителна власт

А заради фрагментирания парламент съставянето на правителство ще е трудно

13.04.2021 | 18:31 Редактор: Юлия Христова

Президентът реши – първото заседание на 45-тия парламент ще бъде на 15 април. Държавният глава подписа указ, малко след като изборните резултати бяха обнародвани в Държавен вестник. Първото заседание на парламента ще се проведе в старата сграда на Народното събрание. 

44-тият парламент беше закрит в новата сграда, но 45-ият ще бъде открит в старата, на чийто главен вход стои надписът "Съединението прави силата“. Идеята е на ИТН, а срещу нея са гласували единствено от ГЕРБ.  На първото заседание правителството трябва да подаде оставка.

"Дано този път премиерът уважи 45-ото НС. Проява на лош вкус е", каза конституционният съдия Пламен Киров.

Сред новите избраници има министри. Те ще положат клетва, но няма да освобождават местата си в изпълнителната власт до избирането на нов кабинет. Такъв прецедент имаше и през 2009 г.

"Конституцията е категорична не можа да останем без изпълнителна власт", допълни той.

В първия си работен ден депутатите ще изберат новия председател на Парламента. А след като 45-то НС стъпи в длъжност започват консултациите на президента с парламентарните групи. Срок за провеждането на тези разговори няма. Едва след това държавният глава ще връчи мандат за съставянето на нов кабинет на първата политическа сила.

А заради фрагментирания парламент съставянето на правителство ще е трудно, категоричен е председателят на 42-ото Народно събрание.

"Никога лявото не е било толкова слабо представено в българския парламент", посочи бившият председател на БСП Михаил Миков.

Мандат за съставяне на кабинет се връчва на втората политическа сила само ако първата се е отказала или е получила наказателен вот от НС. Ако парламентът не реши кой ще управлява държавата, президентът насрочва нови избори и сформира служебен кабинет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК