Огромни количества мъртва риба в езеро край Николаево

ИАРА: Не можем да кажем има ли замърсяване или не

15.04.2021 | 20:00 Редактор: Десислава Атанасова

Големи количества мъртва риба в езерото "Липник“, в русенското село Николово. Оказва се че институциите не знаят кой точно носи отговорност в случая и никой не контролира язовира. 

В последните няколко дни местните жители с притеснение откриват мъртва риба в язовира.     

"Видях котката мъкне една риба, ама от къде. Все ей тука, като духне вятъра и я изкарва. Стана 2 – 3 дни все наблюдавам котките мъкнат риба. Наистина често започна да излиза, ама от какво e", разказва Георги Георгиев.

На 1 април клуб по спортен риболов са направили зарибяване с 1 тон каракуда. Отричат зарибителният материал да е бил заразен. Според председателя на клуба, е нормално при зарибяване с 5000 бройки да има около 2% брак.

"Тези риби, които са умрели, са не повече от 50 до 100 риби, а ние сме пуснали 5000 бройки. Някои от рибите е възможно наистина да имат нужда от повече време, от климатизация, да се възстановят от превозването и от самото боравене с тях", каза Цветомир Петров

След множество сигнали от различни институции, е направена проверка на място от отдел Рибарство и контрол в Русе, но без да взимат проби от водата и без да я изследват, обходен е само терена.   

"ИАРА не разполага и няма права за вземане на проба нито от вода, нито на риба, нито може да каже има ли замърсяване, няма ли. Основната наша дейност е контрол на риболова", началникът на отдел „Рибарство и контрол“ – Русе 

От Екоинспекцията в Русе обясниха за екипа ни, че те също нямат отношение и не могат да вземат проби, тъй като не става дума за промишлено замърсяване. В езерото днес се наблюдаваше много пяна. Проверяващите не можаха да обяснят и това явление.

"Вижда се запенване, от къде е тая пяна, не мога да кажа. Сега няма високи температури и липса на кислород. От препарати ли е, от отрови ли е, от пръскане ли е, водосборният район там е такъв, че няма такива ниви и да е пръскано, то още е много рано", обясни Михаил Михайлов.

Според специалиста, най-вероятно е имало забавяне при зарибяването на 1 април, рибите са били по-едри и са получили наранявания, въпреки че това е най-издръжливата риба.  От община Русе отказаха да коментират случая.

Екипът ни очаква отговор от Министерството на околната среда и водите.


Вижте повече е репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК