Мъртва риба скандализира Златарица, гражданите алармират Гешев

Хората предполагат, че причината за замърсяването е местна мандра

20.10.2020 | 14:27 Редактор: Георги Камарашев

Мъртва риба в екологично чист район на Велико Търново изкара на протест жителите на Златарица. В региона няма промишленост, хората предполагат, че причината за замърсяването е местна мандра.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и е възложила проверка по случая, която да установи има ли замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата.

От регионалната екоинспекция заявиха, че са направили проверка по случая. От измерените показатели става ясно, че няма химическо замърсяване или недостиг на кислород във водата. 

"По данни на еколога на община Златарица наличието на измряла риба е наблюдавано още в петък, след интензивен дъжд и покачването на нивото на река Златаришка. Водата е била силно замътнена, което може и да е причина за мора на рибата", каза експертът от РИОСВ – Велико Търново инж. Гинка Савчева.

Хората разказват, че реката се ползвала за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма.

Жителите на Златарица организираха и подписка, която ще изпратят до главния прокурор с искане за проверка по случая. Освен това, те настояват да се изгради пречиствателна станция, за да се избегне замърсяването на водата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК