За 3 месеца БАБХ спря вноса на 1 203 т храни с произход от трети страни

За 13 тона пчелен мед идентификация е била незадоволителна

15.04.2021 | 13:05 Редактор: Юлия Христова
За 3 месеца БАБХ спря вноса на 1 203 т храни с произход от трети страни

През първото тримесечие на 2021 година Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до пазарите в България и ЕС над 1 203 тона храни. внос от трети страни, неотговарящи на законодателството.

Инспекторите на Дирекция "Граничен контрол” са възбранили около 560 тона мандарини и 190 тона сладък пипер, за които лабораторно е констатирано наличието на остатъчни вещества от пестициди над допустимите стойности.

За първото тримесечие са установени и спрени на границата също над 60 тона ядки (лешници и фъстъци) с констатирано наличие на афлатоксини.

Спрян е вносът на 13 тона пчелен мед, чиято идентификация (произход, състав или друго) е била незадоволителна.

За сравнение, за цялата 2020 година, на граничните пунктове на Република България са спрени 2 100 тона неотговарящи на законодателството храни от трети страни.

Количеството на възбранените пратки за първото тримесечие на 2021 година се равнява на 57% от количества за цялата 2020 година.

По отношение на всички храни, за които са установени несъответствия са спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България. Продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК