Засилени проверки в Пазарджик за качеството на храните преди Великден

Инспектират се цеховете за козунаци, пакетирането на яйца и агнешкото месо

14.04.2021 | 20:27 Редактор: Никола Симеонов

Три седмици преди Великден - Областната агенция по безопасност на храните в Пазарджик започна засилени проверки за качеството на агнешкото месо в търговска мрежа. Инспектират се и цеховете за производство на козунаци и пакетиране на яйца.

"Важното е на всички парчета от месото да има печат. Печатът може да се предлага в два цвята. В син цвят е месото, което е произведено в България, отгледано в България и заклано в България, а месото с червен цвят е отгледано в страни извън България и заклано в българска кланица. Печатът показва с букви БГ – това е произход България и номера на кланицата,в която е заклано", заяви д-р Надка Станчева от ОДБХ-Пазарджик. 

Според търговци българинът продължава да залага на агнешкото за Великден. Тази година не очакват по-високи цени. В дните до Великден ще се следи и начинът, по който се съхраняват яйцата, като ще се вземат и проби за лабораторни изследвания. Проверява се и боята за яйца. 

"Най-важното нещо е съставът. Трябва да бъде добре написано, ясно, четливо. Другото нещо е партидата и срокът на употреба.Този документ гарантира безопасността на тази боя за яйца и потребителите могат спокойно да я използват. Тя е безопасна за употреба", каза Ива Чиширова от ОДБХ - Пазарджик. 

Засилен е контролът и при продажбата на козунаци и великденски сладки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК