Вижте разказа на един от лекарите, получили почетен знак от президента Румен Радев

15 изявени наши медици бяха наградени от държавния глава за своята всеотдайност

07.04.2021 | 18:58 Редактор: Никола Симеонов

15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи бяха наградени от президента Румен Радев с почетен знак. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Сред тях е и д-р Гергана Николова.

С поредното обаждане на пациент с коронавирус – така започва всеки ден на д-р Николова. И на професионалния си празник тя е в кабинета, за да помага на болните. 

"Денят ми започна с обаждане на пациент, който беше с температура и уплашен, потвърдени 6 резултата за Ковид-19, пациенти, които са притеснени, за да се справят с проблема, който е възникнал внезапно. Празникът при нас започва с работа и най-вероятно така ще приключи", каза д-р Николова.

Споделя, че празникът тази година е много по-различен. И в очите има повече сълзи. 

"За нас празникът е тъжен. Минахме през една изключително тежка годинa. За нас е по-различен, защото загубихме над 120 специалиста в борбата с Ковид-19. Това са хора, които са работили и са се заразили и са починали, защото са спасявали живота на другите. Нашият празник е посветен на тези хора", сподели лекарят.

И въпреки трудностите, пациенти на д-р Николова успяват да я зарадват в празничния ден с жест на признателност. 

"Усмихваш се тогава, когато пациент, за който много си се борил, не те е забравил, въпреки времето, въпреки страха от реинфекция. Бяха отделили време да кажат "Честит празник!", първите поздравления получих в полунощ. Много хора, които се обадиха само за празника да честитят, хора, които дойдоха, донесли са зюмбюл, откъснали са от градината - за мен са много ценни", сподели тя. 

А едно от най-милите пожелания идва от най-малките пациенти. 

"Един от малките ми пациенти каза, че аз съм неговата докторка и ме обича", разказа д-р Николова. 

Признава, че трудностите, през които преминаваме са върнали доверието в лекарите, а пандемията е създала специална връзка пациент-лекар. 

"Ние станахме един отбор. Доверието, вярата и уважението нараснаха", заяви медикът.

Вярва, че медицината не е просто призвание, а начин на живот. 

"Не можеш да се прибереш вкъщи и да престанеш да си лекар. Ти можеш да не си се нахранил, да си изморен - но ти продължаваш и тръгваш, защото някой има нужда от теб", сподели д-р Николова.

А това, което я мотивира всеки ден, е куражът, който превъзмогва страха и те мобилизира напред.  Живее с вярата, че един ден животът ще се възстанови и ще има нормални празници с хората, които обичаме. А между многобройните разговори с пациенти и работата в зелените коридори на болницата д-р Николова получи и почетния знак на президента. 

"Всеки един, който беше с бяла престилка на фронта, заслужава такава награда, признание, благодарност. Поздравете вашите лекари, които са се грижили за вас, те заслужават мили думи", заяви тя.

Вижда, че има признание за всичко, което с лишения е успяла да направи в името на живота на пациентите си - отличие за всекидневните усилия в битката за живота. 

"Напоследък една от най-дискутираните теми е изборът, който правим, вие сте имали обстоятелства, в които сте мислили да работите в чужбина, но точно днес искам да ви благодаря, че направихте най-важния избор - България и здравето на българските граждани", заяви президентът Румен Радев. 

Именно здравето е великата мисия на д-р Николова и нейните колеги – с грижа за най-ценното – живота. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
1018
преди 2 години
Явно,. че освен д-р Николова , други лекари в България няма. Освен че обикаля всички телевизии, сега разбираме, че е заслужила и награда . Да и е честита! Сигнализирай за неуместен коментар