Език мой, враг мой: Как разговарят българските политици?

Народните представители често прескачат границата на етичните норми

06.04.2021 | 09:50 Редактор: Жаклина Иванова

Краят на 44-ия парламент е. Депутатите влязоха в нова зала, но запазиха стария начин на изразяване. А колкото е висока парламентарната трибуна, толкова ниско е паднало поведението на депутатите, смятат експерти.

"Тонът, изразните средства, темите, които се дискутираха, слязоха едно или няколко нива надолу. Състезанието на всяка една от политическите сили да се хареса на колкото е възможно по-голяма група от хора. Колкото по-просто се изразяваш, толкова повече посланията ти могат да пробият и да достигнат до по-големи групи от избиратели", обясни pr специалистът Александър Христов.

Аргументите в защита на политическата теза бяха изместени от личностните нападки. Народните представители често прескачаха границата на етичните норми.

"Една от основните грешки е личните нападки, когато става въпрос за негативно отношение към личността. За негативно отношение към личността. Намеса на някакви характеристики към опонента", уточни Христов.

Обяснението за поведението на политиците - опит за внимание. Често депутатите правят зле обмислени ходове, смятат експертите. 

Когато думите не стигат, започва да говори тялото.

"Когато думите спрат, тялото говори, но тялото говори, когато думите все още не са спрели. Като разглеждаме невербалното, то трябва да бъде съотнесено с вербалното. Жестовете, мимиките често се използват, понякога несъзнателно за това да потвърдим, да сложим ударение на важните места, на това, което казваме по принцип.", каза специалистът по невербални комуникации д-р Ивайло Карагеоргиев.

Жестовете, с които политиците си служат, понякога отправят по-силни послания. Специалистите са категорични - политиците трябва да намерят златния баланс кога да спазват строг етикет и кога да се държат по-свободно в обществото. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 3 месеца
Преди години ме спря един "политик" в кулоарите на министерския съвет с думите: Кого тражите? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 месеца
Това са пълни глупости. Норми и правила, етикет на поведение отдавна не се спазва и зачита... Сигнализирай за неуместен коментар