Клишета и груби грешки: На "Вие" ли са политиците с книжновния български?

Експертен коментар на езиковеда доц. Владислав Миланов

04.04.2021 | 18:28 Редактор: Тодор Петров

Политиците не са на "ти" с книжовния български език. Оценката е на преподавателите от Софийския университет. Най-често депутатите използват клишета, но сме свидетели и на груби правоговорни грешки. 

Думите - най-силното оръжие на политиците, но и тяхната най-голяма слабост. 

"Тенденциите се повтарят. Политиците като че ли създадоха свой политически жаргон, в който зад много думи има малко информация. Загубиха се в езиковите клишета", каза езиковедът доц. Владислав Миланов.

В стремежа да се харесат и да се измъкнат от неудобните въпроси депутатите често прибягват до заучени фрази и изрази. 

"В предизборната кампания всяка втора дума е "приоритет". Всяко второ изказване е "ресурси". Държавата винаги е готова да поеме своята отговорност. Образованието и здравеопазването винаги са приоритет за държавата. Правителството ще понесе своята отговорност. Ще направи всичко по силите си. По същество няма нищо лошо в тези примери", коментира доц. Миланов. 

И в 44-ия парламент станахме свидетели на книжовни грешки. А според експертите, повечето политици падат жертва на емоциите, които моделират тяхното поведение. 

Често в Народното събрание думите звучат обидно. Според анализаторите, често полиците губят време за незначителни спорове, вместо да обсъждат важните за страната въпроси. 

Политическата ни история обаче помни и депутати, които си служат умело със словото. Сред добрите примери са проф. Андрей Пантев, както и покойните проф. Стефан Данаилов и Гиньо Ганев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК