Андрей Марков, ББА: Без колективен имунитет много хора ще загинат

При всички ваксини има усложнения

05.04.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Въпреки ръста на заразените, мерките се разхлабват. Фитнесите работят, заведенията на открито също, отварят детски градини, ясли.

„Много е, въпросът е много комплициран и разбира се, че има много отговори. Аз ще се опитам да бъда безпристрастен. Наистина напрежението, което ни се натрупа, е гигантско и ситуацията ни кара да даваме право на всички да имат някакъв избор и да могат да реализират конституционното си право да гласуват без останалите мерки да влияят“, каза в предаването „Опорни хора“ Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

„Българинът е странна птица. Всички искаме някой нещо да ни нарежда, всички искаме някой нещо да ни заповядва, но пък точно по същия начин всички не изпълняваме нарежданията. И за мен най-важно от всичко е хората да имат морал, да спазват моралните ценности, които ни учат от години в нашата държава и ние се учим от морала на чужди държави. Дали някой ни забранява, или някой ни разрешава, не трябва да търсим подобно нещо, за да можем да решим какво да правим. Аз мисля, че ние всички трябва да се ограничаваме в контактите си колкото можем. И разбира се изключенията, доколкото ги има такива, те винаги ще ги има, който желае да е изключение - негова работа, нека да бъде изключение. Нека да ходи където желае, нека да прави каквото желае. Едва ли ще можем и е редно с полицейщина и с разпоредби, и заповеди да ги арестуваме, за да не правят контакти. Това не е физически възможно“, добави Андрей Марков.

Водим класациите по заболеваемост, последни сме по ваксинация, има толкова много починали на ден в България. С розови очила ли гледаме на пандемията?

„Всъщност не, в никакъв случай. Хората, които мислят сериозно, мислят с перспектива, те няма да постъпят грешно. Но пък в същото време ние виждаме толкова многопосочни действия в цял свят. Ние казахме: "Да, някои имат много строги мерки." Да, ама някои пък имат много хлабави мерки или никакви. Така че, как да убедиш българина, който е плъзнал навсякъде в момента, че в нашата държава нещо не ни е комфортно, българите са навсякъде по света и получаваме разнопосочна информация. Примерно, в Съединените щати хората трудно приемат, че има мерки или трудно пък спазват някакви мерки, ако нямат морала да ги изпълняват. Примерно в много страни има жестоки рестриктивни мерки и въпреки това не се постигат резултати. Не бива да очакваме със заповеди и с разпореждания да постигнем резултати. Ние трябва да имаме морала, самите ние в нашите семейства, с нашите близки, в нашите контакти да спазваме тези мерки и да не чакаме някой да ни нарежда. Ние от много чакане дотам сме я докарали България. Все чакаме някой да дойде нещо да ни нареди. Това много ни вреди“.

70% ваксинирани или изкарали болестта, така наречения колективен имунитет, кога ще се случи в България с този недостиг на ваксини? Въпреки че имаме уверение за 3 милиона допълнителни ваксини, които ще дойдат в България. Може би в края на този месец ще имаме възможност и да избираме ваксина. Но хората се отдръпнаха от желанието си да се ваксинират с „АстраЗенека“.

„Ще дам пример. Моята дъщеря живее в Лондон и моите внуци също. Там няма никакъв избор. Там се определя дата за ваксиниране, хората се ваксинират с каквото има. Никой не им дава възможност да питат, защото решението и разбирането, че трябва да се ваксинираме, е преобладаващо. Нормално при всички ваксини има усложнения в някакъв процент. Аз при всички случаи съм за тотално ваксиниране, за пълно ваксиниране и не само аз, хората в медицинската практика сме категорично „за“, защото това е единственото спасение. Ако не успеем да постигнем висок процент на ваксиниране и висок процент на колективен имунитет, лошата новина е, че много хора ще загинат. Гигантски, голям брой хора ще загинат“, категоричен е Андрей Марков.

Цялото интервю гледайте във видеото!