Математици: До 15 000 заразени на ден при ново облекчаване на мерките

Според лекарите и сегашните мерки не са достатъчно ефективни

31.03.2021 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

При ново облекчаване на мерките броят на новозаразените за денонощие може да достигне до 15 000. Това показват прогнозите на математици. 

Според изчисленията им, въпреки бързото разпространение на британския щам, скоро не се очаква скоро голяма част от населението да премине през вируса. Дори напротив - според математиците пикът предстои.

"От всички косвени изчисления изглежда, че няма да има следващите 4 седмици пик. Така че през тези 3-4 седмици може да продължат да се пълнят болниците. Може би сега временен спад и следващите седмици да започнат отново. И да се стигне спокойно до 12-15 хиляди души, ако има кой да ги приеме. Иначе тези 12-15 хиляди ще ги има, те няма да имат кислород, но ще бъдат отвън", каза математикът Лъчезар Томов.

А за завръщането на учениците в клас той смята, че трябва да има сериозен контрол. По думите му, ако са в присъствена форма на обучение - трябва поне 2-3 пъти седмично да се тестват учители и ученици.

"Особено прогимназисти и гимназисти могат да довършат онлайн годината. Говорим за психичното здраве на децата. Наистина някои деца, които имат приятели само в училище, страдат, но представете си как ще пострадат, когато някой роднина вкъщи почине", коментира още той.

А според лекарите и сегашните мерки не са достатъчно ефективни, за да дават резултат. Затова и удължаването им в този вид не би помогнало.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Бо
преди 3 месеца
Прогноза на Математици?!! Я у лево бе! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца