Ангелов оптимист: Ще излезем успешно от третата вълна, болниците ще се справят

Страната ни очаква осигуряване на допълнителни ваксини

25.03.2021 | 10:12 Редактор: Тодор Петров

"Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели фамилии и семейства са болни, много бременни жени и млади хора са в лечебните заведения", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той обяви, че продължават разговорите за осигуряване на допълнителни ваксини за България. Очаква се довечера да бъде взето решение на най-високо държавно ниво. 

"Ситуацията в лечебните заведения по брой настанени е значително по-висока от втората вълна, но болниците продължават да се справят. България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно. Обезпечили сме цялата система с медикаменти и лични предпазни средства", заяви министър Ангелов и съобщи за втора извънредна доставка на "ремдесивир" от 6000 дози.

242 313 е общият брой на излекуваните от Ковид-19 у нас. 12 413 е общият брой на починалите. 

"Това число е единственото, което ми тежи изключително много. Тези хора няма да се върнат. Истината е много жестока. 71 години е средната възраст на починалите. Българската здравна система ще се справи, аз съм оптимист", подчерта проф. Ангелов.

1093-ма са заразените с коронавирус в момента медицински лица. Ваксинираните медици не се разболяват, така осигурихме нашите воини на първата линия на бойното поле, отбеляза той.

69% от леглата за неусложенени пациенти са заети, 70% са заетите интензивни легла.

"Всеки ваксиниран и всеки, който е преболедувал, е добре да носи маска, тъй като може да бъде носител на инфекцията. Ваксината е спасението. Мерките са навременни и дават резултат", подчерта министър Ангелов.

"Обърнали сме тенденциите в желанието на хората да се ваксинират. Много родилки и бременни жени са положителни. Децата, които се раждат, са отрицателни, всички са в добро състояние", каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
За някои успешно, за други фатално неуспешно Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
партиец
преди 3 години
Слава на ГЕРБ и царят-слънце Б.Б.! Най-доброто управление на пандемията - с най-висока смъртност... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
ще се справиме като измрат хората ! да ... Сигнализирай за неуместен коментар