Доц. Андреева: Няма противопоказания бременните да се ваксинират

Няма отлив на желаещи за инвитро, въпреки пандемията

18.03.2021 | 21:45 Редактор: Десислава Атанасова

"Това, което сочат данните е, че няма причина да не си поставят ваксина и да се притесняват.  Всички, които са бременни и тези, които кърмят също могат да се ваксинират", заяви в предаването "Денят ON AIR" доц. Петя Андреева.

При репродуктивните двойки също няма място за притеснение.

"Няма причина или индикация да не се направи ваксина. Това няма да се наруши тяхната репродуктивност и не действа на хормоните", каза още доц. Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR.

При бременните жени, в повечето случаи, болестта преминава леко.

"В първия триместър е най-малък процентът. Най-висок е в последните месеци. Нямам обяснения защо е така", каза специалистът.

И допълни, че в повечето случаи бременните жени се лекуват вкъщи. Когато се получат усложнения с инфекция в белия дроб - трябва да бъдат хоспитализирани.

Наблюдават се случаи и на новородени бебета с антитела. Според статистиката те са под 4%.

"Като цяло има новородени, при които има преминали антитела, но не може да се каже дали са по време на бременността или преди това. В повечето случаи това не им се отразява", допълни доц. Андреева.

Пандемията не е отказала родителите да правят инвитро процедури. 

"Няма отлив заради пандемията. Има достатъчно пациенти, които стартират процедура без да притесняват. Тук като има пациенти, които са в напреднала  възраст и нямат време да чакат, тези жени се нуждаят от лечение", категорична е доц. Андреева.

Запазва се тенденцията българката да ражда все по-късно. Средната възраст е над 35 години, има и много пациенти, които раждат след 40 години за първи път.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК