БХРА: Затварянето на заведенията в хотелите нарушава Закона за туризма

Настояват за незабавни компенсации или работа при досегашните мерки

19.03.2021 | 18:56 Редактор: Тодор Петров
БХРА: Затварянето на заведенията в хотелите нарушава Закона за туризма

Затварянето на заведенията в хотелите е нарушение на Закона за туризма, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът е категоричен, че трябва да продължи да работи при досегашните условия.

Хотелиерът Маргарита Георгиева е на мнение, че със затварянето на ресторантите в хотелите дейността им остава блокирана. 

"Направиха се доста големи инвестиции да се поръча отново стока, за да се заредят заведенията да могат да оперират пълноценно. В момента 60% от дейността на хотела се спира отново. Това означава отново освобождаване на персонал, който се надяваме пак да се върне, но предвид тези постоянни промени хората са доста несигурни", коментира тя.

Пълна забрана с незабавни компенсации или работа при досегашните мерки. За това настояват от Асоциацията на хотелиерите. Те са категорични, че новата заповед нарушава закона. 

Според хотелиерите храненето по стаите, освен неудобно е и нехигиенично.

"От хигиенна гледна точка е изключително опасно. Колкото и да дезинфекцираме, да пръскаме за мравки, хлебарки, ще имаме проблеми и от тази гледна точка", заяви председателят на ВАРХ Павлин Косев.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви пред асоциацията днес, че бизнесът ще продължи да се подпомага. Тя подчерта, че водещ приоритет е подготовката и реализирането на предстоящия летен сезон.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК