Светкавична реакция: Бизнесът скочи и постави искания след новината за локдауна

Десетки организации излязоха с остри позиции

18.03.2021 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

От понеделник в цялата страна врати затварят молове, ресторанти, детски градини, училища, кина, театри и фитнеси. 

Затварят всички заведения с изключение на тези, които предоставят храна за дома. Десетки организации излязоха с остри позиции заради новото затваряне.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов заяви, че бизнесът е против затварянето, но след като това се налага, с цел да се запази здравето на българите, то поне да се затвори всичко, а не само заведенията.

"Гаранция, че това ще бъде само 10 дни. Гаранция, че  МИ може да обезщетите бизнеса за тези 10 дни, МТСП да обезщети служителите за тези 10 дни. Помощите от МИ се забавят вече повече от 2 месеца", категоричен бе той.

През последната година повече от 20% от заведенията не са отваряли изобщо. Най- вероятно собствениците им няма да имат пари, това да се случи в близко бъдеще, казват от бранша. 

Освен ресторантите, кината и театрите няма да посрещат посетителите си. Директорът на Нов театър НДК не може да повярва, че ще трябва да отмени постановките отново. 

"Надявах се да не ми се повтаря този ужас, който изживях на 8 март 2020 г. и тогава не можех да повярвам, даже съм крещял тука", споделя Бойко Илиев.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявиха:

Забранете изцяло работата на хотелите и ни платете компенсации или ни оставете да работим при спазване на досегашните мерки. Работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява категоричното се несъгласие с така обявените мерки. 

  Българската ритейл асоциация настоява за мигновено изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно. Те са категорични, че новото затваряне ще се отрази по един начин:

"Пагубно, 15% от търговците на дребно вече фалираха от началото на пандемията, така че оттук насетне очакваме ефекта на доминото", коментира Аксиния Баева.

"Служителите ни в магазините също са на първа линия. Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места.  В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни", се казва още в позицията им.

На този фон държавата успокоява, че мерките, чиито пари към бизнеса се бавят продължават.  Удължават се и мерките през Българската банка за развитие и фонда на фондовете. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви на брифинг пълна подкрепа за бизнеса по време на почти пълния локдаун в страната.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Джани
преди 3 години
Най сетне да има точен и хубав коментар,браво на Бунтата Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Бунтата
преди 3 години
Добре,ти живееш в Италия!!!Ама как четеш италианската преса????Освен задължителните маски,аз по сериозни мерки не съм видял в Европа!!!!Докато не излезем и ги прептрепем тези от МС и парламента-така ще бъде!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 0
Бунтата
преди 3 години
Всичко е заради изборите,да няма събирания и коментари и агитация!!!Затова си помислете за кой ще гласувате на 04.04.2021 Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 4
Загрижен гражданин
преди 3 години
Тоя българо мохамеданин Алибегов ,да не би да сравнява своят развлекателен бизнес със бизнеси от стратегическо значение Сигнализирай за неуместен коментар