Вирусът е непоследователен и ни изненадва с различните си щамове (ОБОБЩЕНИЕ)

Най-висок ръст на заболели има в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил

18.03.2021 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

От понеделник в цялата страна врати затварят - молове, ресторанти, детски градини, кина, театри и фитнеси. Училищата минават към онлайн обучение. За две седмици има почти 100% ръст на новите случаи на Ковид-19. 

Забраняват се и всякакви масови мероприятия – провеждането на събори, конгреси, сватби и кръщенета с повече от 15 души, както и организираните туристически пътувания.

"Целта на мерките е контролът, който имаме към настоящия момент, да продължи да бъде ефективен със същите резултати, които постигаме към момента. Ако ние сме последователни - вирусът не е последователен и ни изненадва. Говорим за различни щамове. За нигерийски, южноафрикански, от няколко дни се заговори и за френски, който не се хваща с PCR тест. Не знам дали това е последна вълна", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Очаква се мерките да дадат резултат до края на месеца.

"Преди мерките даваха резултат. В момента наблюдаваме нещо, което е малко по-различно отпреди. Пациентите влизат в лечебно заведение и излизат по-бързо. 10 дни е минималният срок, който слагаме и очакваме да има резултат", допълни той.

"Да видим при тези мерки какви ще са резултатите. И да се надяваме, че тогава ще слезем надолу. Наясно съм, че с това решение много хора ще се подразнят, но аз никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесат и обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората ни е най-важно", коментира премиерът Бойко Борисов.

А на 14-дневна база страната ни се намира на 9-о място по заболеваемост в ЕС и на 4 място по смъртност. За този период в процентно отношение заболеваемостта е нараснала с 94%, а при смъртността - 124%.

"България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е актуална, вълната с английския вирус достигна и обхвана целия континент. В Централна Европа и Балканите са най-високите стойности. Най-висок ръст на заболели има в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил", коментира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На този етап парламентарните избори, планирани за 4 април, няма да се отлагат. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК