Министър Ангелов обясни за AstraZeneca и размаха пръст на политиците

Не знам дали това е последна вълна на коронавируса, призна той

18.03.2021 | 11:14 Редактор: Тодор Петров

"AstraZeneca не причинява нищо! Няма доказателства, които да потвърждават твърденията. На склад имаме около 100 000 дози от AstraZeneca, очакваме до края на месеца да пристигнат още 180 000, надяваме се да спазят поне тази договорка. Изчакваме ЕМА, имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Продължават разговорите за доставки на ваксини в страната. Заявени са 3,9 млн. дози от Pfizer/BioNTech, получили сме 190 хил. дози.

"Всички мислихме, че сме равни, но се оказа, че има и по-равни. Ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който да желае, но да не може да се ваксинира. В движение се оказа, че AstraZeneca намалява доставките, тогава България компенсира", каза още здравният министър.

По отношение на руската Sputnik V и китайската ваксина, проф. Ангелов заяви, че за да бъдат доставени в нашата страна и пуснати в употреба, задължително решението трябва да мине през Европейската агенция по лекарствата.

"Видяхте какво стана с държавите, които решиха да поръчат ваксините. Нито Чехия, нито Словакия продължиха да правят такъв тип ваксини. Ние сме отговорни хора, които спазват законите. Разумът и законът са тези, които трябва да ни водят", подчерта проф. Ангелов.

"Масовата ваксинация ще продължи, когато имаме произнасяне на ЕМА. Имам близки в семейството, които са ваксинирани с AstraZeneca. Нека бъдат спокойни, няма риск за техния живот и здраве. Не знам дали това е последна вълна на коронавируса", посочи още министърът на здравеопазването.

И се обърна към политиците с твърд тон:

Нека всички политици, които твърдят, че мислят за здравето на гражданите, да го докажат с делата си. Нека ситуацията с Ковид-19 не се превръща в знаме на говоренето на политици. Дами и господа политици, ако не можете да бъдете част от решение, не ставайте част от проблема. Сигурността на изборите е обезпечена, ще си изпълним ангажиментите. Изборите ще протекат безопасно в хода на тази пандемия.

"На 12 часа следим всяка тенденция, знаем какво правим и знаем как да го направим. Няма недостиг на легла в страната. Има 46 000 легла, от тях са зати 7800. Имаме усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения", обясни проф. Ангелов.

По думите му отварянето на заведенията не е било грешка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дай те данни за всички починали след ваксинация да видим резултатите и да си преценим сами,искаме ли ваксина и коя. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Ситуацията е тежка навсякъде. Възможно е да се получат грешки. Редно е всички сигнали за нередности , да се проверяват. Производствата на ваксини са изнесени и в трети страни с по- ниски стандарти и някои процедури може да не са спазени. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гадно се получи с тази ваксина. Много жалко за хората, които се довериха. Сигнализирай за неуместен коментар