Мутафчийски: На трето място в света сме по нарастване на смъртните случаи!

На база данни за две седмици имаме ръст от 124% на смъртността

18.03.2021 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
Мутафчийски: На трето място в света сме по нарастване на смъртните случаи!

В сравнение с миналата седмица и последните 2 седмици - по отношение на заболеваемостта последните данни са 551 на 100 000 души. Това е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица, това е нарастване с 40%. А на базата на две седмици - нарастване с 94%. По отношение на смъртността - както и миналия път съобщих, имаме много стръмно покачване. За една седмица се е покачила с 46%. Това заяви на редовния седмичен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че на база данни за две седмици имаме ръст от 124%.

"Това ни слага и на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи. След Чехия и Унгария сме. И сме на седмо място в света по нарастване на случаите, регистрирани на ден, а сме на четвърто място по интензивност на нарастване случаите на ден след Естония, Чехия, Полша и Сърбия", допълни ген. Мутафчийски.

"В болниците нарастване е с 18% на седмична база - 6 600 са били преди една седмица, сега са 7 804. В интензивните са 502 до 609 към днешния ден., което е увеличение с 21%. Започнах все по-често да си разглеждам записките от миналата година - тогава имахме 740 легла. С големи усилия ги мобилизирахме до 1400, сега вече готовността е увеличена с 10 пъти", подчерта шефът на ВМА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
omir
преди 3 години
Изводът е, че българските лекари са незнаещи и неможещи. Тях ги интересуват само парите. Влезеш ли в болница, не се знае дали ще излежеш. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
под контрол
преди 3 години
Ура! Може да станем шампиони! Слава на ГЕРБ и мъдрото му управление! Всичко е под контрол! Разпускане, разпускане.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
До края на март ще е тежко Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всичко скочи, много е тъжно! Сигнализирай за неуместен коментар