Затварят почти всичко в цялата страна от понеделник за 10 дни

Министър Ангелов мотивира решението на властите

18.03.2021 | 10:26 Редактор: Тодор Петров

"Ситуацията в страната в последните 2-3 седмици - продължават да се увеличават случаите на пациенти в болници и положителните проби за Ковид-19. Всичко това ни мотивира да предприемам ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни", заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина; търговски обектите, предлагащи нехранителни стоки (изключение се допуска за супермаркетите и хипермаркети), търговските центрове с магазини и моловете; конгресните мероприятия, изложения, тиймбилдинги и други обществени мероприятия; фитнес центровете и залите за групови занимания; всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, концерти); сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 човека; без публика за спортните мероприятия на открито и закрито; групови туристически пътувания и екскурзии; празненства, събори, фестивали и др. 

На всички пазари се въвежда организация за еднопосочно движение и най-малко метър и половина дистанция, задължително е носенето на маска.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, преминава се на обучение в онлайн среда. Преустановяват се присъствените групови занятия в университетите, езиковите центрове и школи. Детски градини, ясли и клубове.

"Тези 10 дни може да са достатъчни, но може и да са недостатъчни", отсече проф. Ангелов.

"Може да изглеждаме непоследователни и странно в очите на хората, които са разделени от посланията на псевдоексперти, които разпространяват твърдения, които са много далеч от науката и истината. Науката ни казва да следваме закономерностите. Казва се, че няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва с различни щамове", заяви здравният министър.

По думите му на проф. Ангелов не става дума за локдаун и не всичко е затворено.

"Много е рано за оценки, но в основата на всяко решение е стояла грижата за всеки отделен човек. Винаги сме слушали какво ни казва медицината и сме го пречупвали през полаганата от нас Хипократова клетва. Има много деца, които лежат в болниците. За наша радост медицината побеждава и нямаме усложнения", каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години