"Мина времето на цветните карти" - всички области са с висока заболеваемост

България е на девето място в ЕС по заболеваемост и на четвърто по смъртност, съобщи доц. Ангел Кунчев

18.03.2021 | 11:04 Редактор: Здравко Черкезов

България е на девето място в ЕС по заболеваемост - 483 на 100 хил. души, и на четвърто място по смъртност през последните две седмици. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на НОЩ.

Според доц. Кунчев е "минало времето на цветните карти" - всички области са с голяма заболеваемост, като водачи на черната статистика са Бургас, Плевен и София.

"България не е изключение от ситуацията, с нищо не е уникална. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса, достигна и обхвана целия континент. В момента в Централна Европа и на Балканите са най-високите стойности. Затова беше наложително да се вземат мерките, които бяха съобщени. Без да стигнем до мерките, които налагат нашите съседи - без полицейски час, без излизане от вкъщи", изтъкна доц. Кунчев.

И увери, че избирателния процес е напълно подсигурен:

"Написахме 14 страници медицински протокол, подробно описващ всяка стъпка за изборите. Имунизирахме 24 хил. хора, участващи в РИК, СИК, ЦИК - всички, които пожелаха. Ще продължим да го правим до последния ден, докато ПСИК се формират, в зависимост на това колко хора искат да гласуват. Закупихме стотици еднократни костюми за ПСИК, закупихме 14 хил. литра дезинфектант - те ще използват. Няма риск свързан с избирателния процес, ако спазват елементарните мерки, които сме наложили", категоричен е главният държавен инспектор. 

Доц. Кунчев обяви, че ще продължат ваксинациите на всички желаещи членове от различните избирателни комисии - особено на тези от ПСИК, които ще се формират до последния ден преди изборите. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК