Протести против мерките: В Благоевград полетя чаша към областния управител

Демонстранти в Плевен поискаха директорът на здравната инспекция да подаде оставка

11.03.2021 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Демонстрантите в Плевен поискаха директорът на здравната инспекция да подаде оставка. 

"Аз имам една молба към Областния щаб - да назначим нашите хора за един месец в техните институции, след 1 месец, като ни отворят, ще си ги приберем пак. Защото ние няма откъде да им платим в момента", заяви управителят на мол в Плевен Владислав Монов.  

"Ние едвам сме изкарали февруари месец за всичките разходи и неща, имаме магазин, цялото семейство се издържа от него. Сега също да обяснят кой ще обезщети, след като на местно ниво е взето това решение, кой ще обезщети всичките тези хора", сподели Йорданка Йолова, която е служител в мол. 

От здравната инспекция не отговориха на исканията. Не пожелаха да разговарят и с журналистите. 

В Благоевград освен моловете, затвориха и спортните центрове за 2 седмици. Ограниченията обаче предизвикаха напрежение. Собствениците на фитнеси и спортисти излязоха на протест пред сградата на Областната управа. 

"Явно ние сме удобни, щото сме малки, не сме кой знае колко на брой и просто, за да се отчете дейност, ние сме винаги на разположение", коментира собственикът на фитнес Димитър Костадинов.

"Разбрахме се следното нещо и заставаме конструктивно и заедно на една позиция, че след 5 дни, наблюдавайки постоянно резултатите, ще вземем решение за начините, по които ще продължават да работят фитнес залите на територията на цялата област", обяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. 

Напрежението, обаче ескалира. Към областния управител полетя и чаша. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не коментира исканията на протестиращите. Притесни го фактът, че има струпване на много хора. 

"От този протест, като се съберат хората на едно място ефект, ли ще имаме от мерките или дефект?", пита проф. Ангелов.

А логиката за затваряне на моловете обясни така: 

"Защо моловете - вие ми задавате въпроса. Как, затваряйки училищата, децата отиват в мола?", ядоса се министърът на здравеопазването.

Локалните мерки се въвеждат, защото обществото не е готово за локдаун, и здравните власти няма да получат подкрепа, твърди здравният министър. С решенията по райони обаче, бизнесът не може да получава помощи от държавата. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боби
преди 3 години
Чудесно ... супер сте. Затваряме, отваряме. Сигнализирай за неуместен коментар